LEFO - Legeforskningsinstituttet

Institute for Studies of the Medical Profession

2011

Legesentrert og pasientsentrert klinisk kommunikasjon blant leger utdannet før og etter Oslo 96-reformen

Vågan A, Aasland O.G. Michael 2011; 8: 317-28.
17. november 2011

Article in Norwegian.

Abstract from Michael Quarterly – Publication Series of The Norwegian Medical Society is not available on Pubmed.

Artikkelen, som ble publisert i nr. 3/11 og har temaet Kommunikasjon og språk, kan leses i fulltekst her.

Sammendrag: Universitetet i Oslo innførte i 1996 en ny studiemodell ved sin medisinutdanning (Oslo96) hvor blant annet klinisk kommunikasjonsundervisning står sentralt. Tidligere evalueringer av selvrapporterte kommunikasjonsferdigheter viser ingen signifikante forskjeller mellom leger uteksaminert fra ny og gammel studiemodell. Denne undersøkelsen er basert på intervju med ti leger fra gammel studiemodell og ti leger fra ny studiemodell hvor vi ønsket å belyse legenes forståelse av klinisk kommunikasjon. De fleste legene fra begge studiemodeller formidlet en pasientsentrert forståelse av klinisk kommunikasjon, mens noen leger formidlet en legesentrert forståelse av kommunikasjon. Forskjellene mellom disse gruppene handler mer om enkeltpersoners holdninger, oppfatninger og erfaringer med kommunikasjonsundervisningen, enn hvilken studiemodell de fulgte. Kommunikasjonsundervisningen for leger utdannet både før og etter Oslo96 ser ut til å ha betydning for hvordan man oppfatter og forstår klinisk kommunikasjon etter flere år i arbeidslivet. En viktig forutsetning synes å være opplevd utbytte av kommunikasjonsundervisningen i medisinstudiet.