Om ledelse |
|
12.00 |
Velkommen. Orientering om kurset.
Alf Henrik Andreassen |
12.15 |
Om ledelse. Hva er god ledelse?
Alf Henrik Andreassen |
13.00 | Lunsj |
14.00 |
Faglig ledelse av en sykehusavdeling
Alf Henrik Andreassen |
Helsejus med lederfokusForeleser: Gry Kolås, juridisk rådgiver, Helse Bergen HF |
|
15.00 |
Innledning: Hvilke lover regulerer driften av sykehus. Forsvarlighet, taushetsplikt.
Pasientens rettslige stilling |
16.15 | Pause |
16.30 | Sykehusjuss fortsetter |
17.15 | Pause |
17.30 | Sykehusjuss fortsetter |
19.00 | Ferdig |
Økonomi i helsevesenet.Foreleser: Jurgita Gangstøe, spesialrådgiver, avd for økonomi og økonomistyring, Helse Bergen |
|
08.30 |
Innledning: Noen sentrale økonomiske størrelser for helsevesenet i Norge.
Utviklingstrekk, sammenlignet med andre land. Problemer knyttet til statistikk om økonomi og aktivitet i helsesektoren |
10.15 | Pause |
10.45 | Økonomi og aktivitetsstyring i sykehus. DRG. Datagrunnlag. Kostnadsbegrepet. |
11.30 | Lunsj |
15.30 |
Dagens budsjett og plansystem.
Pasientgrupper - utgangspunkt for bedre informasjon og planlegging |
17.00 | Pause |
17.30 | Gruppeseminar med gruppeoppgaver |
18.30 | Gruppeoppgavene presenteres i plenum. |
19.00 | Slutt |
Pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring for leger.Foreleser: Miriam Hartveit, Institutt for global Helse og samfunnsmedisin, UiB (OK) |
|
08.30 | Pasientsikkerhet |
09.30 | Kvalitetsforbedring |
10.15 | Pause |
10.45 | Kvalitetsforbedring |
12.00 | Lunsj |
Etikk og ledelseForeleser: Trond Markestad, professor emeritus og barnelege, var i mange år leder av Legeforeningens råd for legeetikk |
|
14.30 | Om ledelse og etikk |
17.15 | Pause |
17.45 | Etiske problemstillinger |
19.00 | Pause |
Festmiddag |
Ledelse av en sykehusavdelingForeleser: Lars Birger Nesje, overlege og tidl. avdelingsdirektør, Medisinsk avdeling, Haukeland universitetssykehus. |
|
08.00 | Økonomistyring av en sykehusavdeling. |
08.45 | Pause og utsjekk |
09.15 | Personalpolitikk i en sykehusavdeling. Hvordan lede leger? |
10.00 | Pause |
10.30 |
Evaluering. Kursprøve.
Alf Henrik Andreassen |
12.00 | Lunsj |