Alle kurs
ID. 30265

Fordøyelse og tarm 2 - Nettkurs for allmennleger

Informasjon

Cøliaki og matvarereaksjoner:

  • Beskrive epidemiologi og etiologi for cøliaki
  • Gjennomføre strukturert utredning for å bekrefte eller avkrefte cøliaki
  • Følge opp cøliakipasienter på en tilfredsstillende måte
  • Beskrive utbredelsen av matvareintoleranse
  • Angi mulige årsaker til at personer kan reagere på matvarer
  • Redegjøre for diagnostisering og behandling av ulike matvareintoleranser
  • Forklare matvarers rolle innen ”Irritabel tarm syndrom”
  • Beskrive mulige trygderettigheter ved matvareintoleranse
  • Teste for allergier
  • Behandle ved allergi

Tarmflora og tarmfloraforstyrrelser:

  • Beskrive tarmmikrobiotaens sammensetning og funksjoner.
  • Beskrive noen måter som tarmmikrobiotaens kan undersøkes på
  • Angi forekomsten av antibiotikaassosiert diaré
  • Utrede antibiotika-assosiert diaré
  • Angi behandling for antibiotika-assosiert diaré
  • Definere bakteriell overvekst i tynntarm
  • Angi disponerende faktorer for bakteriell overvekst
  • Angi kliniske konsekvenser av bakteriell overvekst
  • Angi utredning for bakterieovervekst i tynntarm
  • Angi behandling for bakterieovervekst i tynntarm

Obstipasjon:

  • Mistenke obstipasjon som årsak til symptomer
  • Gi kost- og livsstilsråd mot obstipasjon
  • Foreskrive behandling mot obstipasjon, inklusive motilitetsstimulerende midler og opiatantagonister

Kronisk diaré:

  • Definere kronisk diaré som klinisk problem
  • Benevne de vanligste grunnene til kronisk diaré hos norske pasienter
  • Gjennomføre en strukturert utredning av pasienter med kronisk diaré
  • Angi mulig behandling av pasienter med kronisk diaré

Malabsorpsjon og kort tarm:

  • Definere malabsorpsjon
  • Nevne de vanlige årsaker til malabsorpsjon
  • Angi hvordan pasienter med mistenkt malabsorpsjon bør utredes
  • Anbefale behandling for malabsorpsjon pasienter
  • Definere kort-tarm-syndrom
  • Benevne årsakene til kort tarm
  • Vurdere pasienter med kort tarm
  • Anbefale behandling for kort-tarmpasienter

Polypper og kolorektal kreft:

  • Forklare to viktige begrep innenfor forebygging og screening av kolorektal kreft.
  • Gjøre rede for viktige forutsetninger for innføring av screeningprogrammer
  • Gjøre rede for forekomst av de viktigste typer kolorektale polypper
  • Gjøre rede for forekomst av kolorektal kreft
  • Gjøre rede for overlevelse ved kolorektal kreft i Norge
  • Velge diagnostiske metoder for jkolorektal kreft og identifisere fordeler og ulemper med hver av dem
  • Identifisere når nøyaktig preoperativ utreding er avgjørende
  • Gjøre rede for ulike stadier i utviklingen av kolorektal kreft
  • Nevne den eneste kurative behandlingsopsjon for kolorektal kreft
  • Beskrive spesielle hensyn ved endetarmskreft
  • Anbefale oppfølging og kontroll basert på tabeller fra Nasjonalt handlingsprogram
  • Definere polypper
  • Nevne to hovedtyper av polypper
  • Beskrive hvilken type polypper som kan bli maligne, hvor ofte det skjer og hvor lang tid prosessen tar
  • Identifisere gullstandard for diagnostikk av polypper
  • Differensiere mellom koloskopi og sigmoidoskopi
  • Anvende retningslinjer for oppfølging etter polyppektomi