Psykiatri og makt. Adventseminar Norsk psykiatrisk forening (32285)

Dato: 10. nov 2017
Sted: OUS - Gaustad sykehus
Adresse: Sognsvannsveien 21
0372, OSLO

NORGE
Kurslokale: Store auditorium, Bygg 4, Tårnbygget
Påmeldingsfrist 01.11.2017
Praktiske henvendelser: Kontor for legers videre- og etterutdanning - Oslo
Epost: Kurs.oslo@legeforeningen.no
Antall kurstimer 6
Maks antall deltakere 100
Kurseier Norsk psykiatrisk forening

Priser

Deltaker: 900,-

Målgruppe

Psykiatere, psykologer, LIS i psykiatri. Andre interesserte er svært velkomne.

Læringsmål

Psykiatri, behandlingsmetoder og brukernes rettigheter til selv å bestemme egen behandling har vært debattert i offentligheten de siste årene. De regionale helseforetakene er blitt pålagt å etablere medisinfrie behandlingsalternativer og fagpersoner har protestert. Er dette et uttrykk for at de profesjonelle er redde for å miste makt i et fagfelt hvor de har hatt all myndighet og enerett på hva som er best for pasienten siden fagets opprinnelse? Hvilke grunnlagsproblemer skjuler seg bak disse skarpe frontene? Vi ønsker med dette seminaret å utforske og utdype problemstillingene mer enn hva som har vært gjort i media og på tilspissede debattfora den senere tid.

Vi ønsker med dette seminaret å utforske og utdype problemstillingene mer enn hva som har vært gjort i media og i debattfora den senere tid.

Presentasjon av forelesere

Foredragsholdere:
Ketil Slagstad er lege og jobber som medisinsk redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening. Han er en aktiv bidragsyter i det offentlige ordskiftet og er spesielt interessert i vitenskapsteori og medisinsk historie.

Anniken Hoel er filmregissør, og har studert ved den tsjekkiske filmskolen FAMU. Hun har regissert og filmet flere kort- og dokumentarfilmer. DØDSÅRSAK: UKJENT

Erik Falkum er professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og kst leder ved Avdeling for forskning og utvikling, Klinikk psykisk helse og avhengighet, Oslo universitetssykehus. Forholdet mellom arbeid og psykisk helse er et sentralt tema i hans forskning, som blant annet omfatter studier av helsepsykologi, stress, utbrenthet og rehabilitering ved psykoser. Han initierte og ledet i en årrekke Norsk psykiatrisk forenings Utvalg for grunnlagsproblemer i psykiatrien.

Espen Søbye er en norsk filosof, forfatter, biograf og sakprosakritiker. Han er magister i filosofi fra Universitetet i Oslo i 1982. Fra 1985 til 2004 arbeidet han i Statistisk sentralbyrå, hvorav flere år med historisk statistikk og om Norges demografiske utvikling fra 1814 til 2014. Søbye ble i 2005 vurdert som en av Norges 10 fremste intellektuelle, av avisen Dagbladet. Han anmelder sakprosa for Dagbladet, Samtiden og Morgenbladet. Han har omtalt den tyske filosofen Max Horkheimer som sitt forbilde fordi han «forener samfunnsvitenskap, historie og filosofi på en overskridende måte»

Arne Thorvik er avdelingsoverlege ved Psykiatrien i Vestfold, Tønsberg. Han er Leder for Utvalg for etikk og grunnlagsproblemer i psykiatrien. Han disputerte ved Universitetet i Oslo i 2011 på avhandlingen ”Suicid som etisk fenomen – teoretiske og empiriske perspektiver.” I 2017 har han vært fast gjest på NRK P2 Verdibørsen

Om Dødsårsak:Ukjent Et plutselig, uventet dødsfall relatert til antipsykotiske medisiner, igangsetter en global etterforskning av legemiddelindustrien og hvordan de har gjort potensielt dødelige medikamenter til bestselgere - årlig omsatt for mange milliarder. I 2005 dør Renate, søsteren til regissør Anniken Hoel. Dødsårsaken klassifiseres som ukjent, og når Anniken begynner å nøste opp i omstendighetene rundt søsterens mystiske dødsfall, oppdager hun at Renate er en av mange som har mistet livet under behandling med antipsykotika. Anniken prøver å finne ut hvordan dette kan ha gått til uten at noen har snakket om det, eller forsøkt å forhindre dødsfallene. Sporene hun finner leder henne fra Norge og institusjonene til legemiddelfirmaene og de politiske maktsentrene i EU og USA - hvor hun avdekker et svært komplekst system.

Kurskomite

Arne Thorvik (Kursleder)

Godkjenninger - Gamle spesialistregler

Videreutdanning

Barne- og ungdomspsykiatri: Valgfrie kurs: 6 t
Psykiatri: Valgfrie kurs: 6 t

Etterutdanning

Barne- og ungdomspsykiatri: Valgfrie kurs: 6 t
Psykiatri: Valgfrie kurs: 6 t

Program for Psykiatri og makt. Adventseminar Norsk psykiatrisk forening (32285)

Fredag 10. november

08.30 Kaffe og registrering
09.00 Innledning
Arne Thorvik
09.30 Dødsårsak ukjent. Utdrag fra dokumentaren

ved Anniken Hoel

10.30 Pause
10.45 Kommentarer fra filmskaper. Spørsmål og kommentarer fra salen
11.15 Mellom biologi og fenomenologi: kan vi forstå psykisk lidelse?
Ketil Slagstad
11.45 Lunsj
12.30 3.00 Psykiatrisk viten og makt. Kritiske utsideblikk fra Foucault til Honneth
Erik Falkum
13.00 Befolkningsutvikling og rasehygiene

ved Espen Søbye

13.30 Pause
13.45 Panel
14.45 Oppsummering ved medlemmer av utvalget
15.00 Slutt