Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Ungarn

Budapest

Budapest er Ungarns hovedstad med over 1,7 millioner innbyggere. Det er en flott by, med fine bygninger, severdigheter og mange shoppingmuligheter.

Budapest kan lokke med hyggelige restauranter, mat og drikke til en billig penge og flotte leiligheter til langt rimeligere pris enn hjemme i Norge! Utesteder som Ötkert, Instant og HelloBaby er veldig populære blant norske studenter. VIP kino på Arena Plaza er et ”must”, med ubegrenset tilgang på snacks og drikke. Byen florerer i morsomme og spennende tilbud og aktiviteter – så her er det bare å rive seg løs og ha det kjempegøy! Budapest er godt plassert i  hjertet av Sentral-Europa, med tog- og flyforbindelser i alle retninger. Det ligger godt til rette for å ta seg en helgetur til en av mange storbyer som Wien, Amsterdam, Praha eller Krakow.

Semmelweis University ble grunnlagt i 1769, og er det eldste medisinske Universitetet i Ungarn. Det er oppkalt etter Ignác Semmelweis som oppdaget at han kunne forebygge barselfeber og senke dødeligheten under fødsler ved hjelp av håndvask. Universitetet består av fakulteter som medisin, odontologi og farmasi. Semmelweis er et av Øst-Europas mest prestisjetunge universiteter innen medisin og helsefaglig forskning. Nesten 13 000 studenter fra over 65 nasjoner studerer ved universitetet. Det medisinske fakultetet startet med engelskspråklig linje i 1987, og siden det har norske medisinstudenter strømmet til byen. På den internasjonale linjen topper Norge topp-10-listen over land representert med flest studenter. Per 1.januar 2013 går det 273 norske studenter på Semmelweis.

De to første årene av medisinstudiet er prekliniske. Det vil si at det er to år med mye teori – alt det grunnleggende om menneskekroppen skal læres. Du vil ha store fag som anatomi, fysiologi og biokjemi. På det tredje året begynner du så smått å være på sykehus, mens du ved siden av vil ha undervisning i blant annet mikrobiologi og patologi (sykdomslære). De forskjellige departementene ligger rundt om i byen, og det vil bli litt mer reising mellom timene enn tidligere. Fjerde og femte året er kliniske år – hvor så å si nesten all undervisning foregår på sykehusene. Professoren kaller deg nå kollega, og du begynner virkelig å kjenne på hvordan det er å jobbe som lege. Det siste året er et praktisk år, som man kan velge å gjøre i Budapest eller hjemme i Norge. Dette er et år med rotasjoner innenfor ulike områder som ortopedi, pediatri, indremedisin, psykologi og generell kirurgi.

Det å studere medisin ved Semmelweis er en stor utfordring. De stiller strenge krav til prestasjoner og kunnskapsnivå. Med jevnlige ”mid-terms” gjennom semesteret, ”semi-final examination” etter endt semester til jul og deretter ”final examination” til sommeren er det ingen tvil om at du sitter igjen med en tung, faglig bakgrunn som kommer godt med senere.

Det er ikke til å stikke under en stol at medisinutdanningen her er av den tøffe typen. Mengden med materiale virker noen ganger uoverkommelig, og kravet for hva man skal kunne er høyt. Forholdet mellom professorer og elever er veldig annerledes enn hva vi er vandt med i Norge, og noen kan også oppleve å bli urettferdig behandlet. Hører du med studenter som allerede har fullført utdanningen sin ved Semmelweis, så vil de fleste svare at det har vært en egen læringsprosess å lære seg å takle dette. Det må også nevnes at dette er noe som hovedsakelig hører de to-tre første årene til. Som nevnt tidligere; på senere år er man kollega og jobber mer sammen med sine lærere.

I Budapest har vi et veldig godt studentmiljø. Gjennom ANSA Budapest og ANSA Ungarn arrangeres det pubquizer på den populære baren Becketts, konserter, fadderuker, idrettsdager, sandvolleyballturneringer, veldedighetsball, 17. Mai-feiring og julegrøt når det nærmer seg juletider. Det er et trygt norsk miljø med mange nordmenn. Dersom du også er interessert i å bli kjent med mennesker fra forskjellige deler av verden, er Semmelweis det riktige valget. Her går du i klasse med folk fra USA, Israel, Spania, Korea og Frankrike, for å nevne noen. Du får et internasjonalt nettverk av venner som du kommer til å lære mye av.

Kontakter

Fredrik Sjøholt Morsund
Erik Tungland
Sarah Regina De Oliveira