Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Szczecin

Szczecin er hovedstaden i Vest- Pommern, den nordvestlige delstat av Polen. Med sine ca 400 000 innbyggere er Szczecin Polens syvende største by med Polens strørste havn.
Bilde av maritimt miljø i Szczeci

I tillegg ligger byen praktisk til, med kun 2-timers kjøretur til Berlin, og kort vei til kysten, med båtforbindelse til Sverige. Det er også en egen flyplass i Szczecin, hvor blant annet Norwegian flyr.

Selve bykjernen er ikke altfor stor, og det er lett å forflytte seg rundt både til fots og med transportmidler.  Byen har en koselig liten gamleby med mange restauranter og barer, mens den ”nyere” bydelen byr på et godt utvalg av butikker, shoppingsentre og andre aktiviteter.  Her kan du finne geometrisk byplanlegging og stjerneformede plasser, slik som i Paris. Grunnets dets mange øyer, parker og grøntområder, kalles byen en ”flytende hage”. I dag er bysenteret under stadig utvikling, da det foregår mye bygging og renovering.

Byen har en turbulent historie, som kasteball mellom det tidligere Polen og Tyskland, men har siden 1945 tilhørt Polen. Byen gjennomgikk en drastisk forandring da den så å si måtte bygges helt opp fra grunnen av etter alle ødeleggelsene. De tyske beboerne måtte flytte, og polakker fra sentral-Polen og Ukraina bosatte seg i byen. Industribyen Szczecin tok form.

Byen er vertskap for mange universiteter i tillegg til det medisinske. Du kan blant annet finne Teknisk universitet, Marine-universitet og Universitetet i Szczecin. Til sammen er det ca 55 000 studenter i byen! Pomeranian Medical University, som det heter på engelsk, ble opprettet i 1948, og har i dag ca 4100 studenter fordelt på tannlege-, medisin- og sykepleie- studier. Engelskspråklig program finnes kun for medisin og tannlege.

Havnen på kveldstid

Per 2011/2012 er det ca 450 engelskspråklige studenter i byen. Universitetet har lang erfaring med engelskspråklige studenter siden ”English program” ble opprettet i 1996.  Siden den gang har mange studenter blitt uteksaminert, først og fremst fra Norge, men også fra Sverige , Tyskland, USA, Canada og Færøyene. Universitetet kan tilby mange anerkjente og erfarne lærere og undervisere, og er spesielt kjent for sin genetikk-avdeling, som også er anerkjent på verdensbasis.

Siden byen ikke er altfor stor, bor mange av studentene i gå- avstand sentrum og fra hverandre, og byen er kjent for å ha et bra sosialt miljø. Det arrangeres mange sosiale events, som gjør det mulig å være sosiale på tvers av klasser og trinn. Det meste er det studentene selv som arrangerer, i tillegg til at ANSA er en viktig sosial initiativtaker i byen; sportsturneringer, danse- workshops, paintball, gocart, bowlingturnering, temafester, pubrunder og quiz. Selv om man ikke har samme tilbud som studenter hjemme i Norge har, blir aktivitetstilbudet bare større og større for hvert år, og de siste årene har også flere faste ukentlige tilbud dukket opp. Vi har hatt besøk av AMG( Akuttmedisinsk gruppe) flere ganger, i tillegg til at det også hvert år blir arrangert flere morsomme og spennende arrangementer for medisinstudenter i Polen. Du vil garantert føle deg velkommen i Szczecin!

Hilsen Nmf Utland og studiestedet

Kristin Almelid
Siri Thorsen Eckhoff
Mari Elisabeth Syvertsen