Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Poznan

Poznan er en veldig fin by. Den har en vakker gamleby og rik historie. Poznan ligger midt i Europa og utvikler seg i et rasende tempo mot resten av Vest-Europa.
Poznan sentrum

Nærheten til andre europametropoler som Berlin (to timer med tog) og Warszawa (tre timer med tog) gjør at savnet etter Norge ikke blir så stort.

Det er lett å ta seg både til og fra Poznan. Flyselskaper som Wizzair, Norwegian og SAS flyr til Poznan, og flyplassen ligger ca. femten minutter utenfor bysentrum. Flyene går både fra Torp og Gardermoen, som gjør det lett for studenter fra hele Norge å nå oss!

Prismessig lønner det seg å studere i Polen. Både bo - og leveutgifter er mye lavere enn i Norge, og man kommer seg lenger enn langt med et norsk studielån. For mange her nede er det gunstig å spare, mange benytter ekstra penger på BSU, reiser i ferier og natuligvis på transport hjem med fly når dette blir nødvendig. Hver sommer må man også ha fire ukers praksis, og siden dette kan være betalt, får man også en god del igjen her! Man kan velge å bo både billig og dyrt, alt ettersom man selv føler for. Selv om studenter er spredd over hele byen, er ulica Ulanska et boligkompleks veldig mange av studentene bor i og rundt. Dette er midt i smørøyet i forhold til universitetsbygg, og et trygt sted å bo!

I Poznan finnes både medisinstudenter, tannlegestudenter, fysioterapistudenter og noen sjeldne økonomistudenter på utveksling. Dette gjør at det norske miljøet er stort og aktivitetene mange! Hvert år avholdes fadderhelg, quizkvelder, julebord, 17. mai, russefest, innsamlingsaksjoner og avslutninger.

Poznan University of Medical Sciences (PUMS) ble offentlig stiftet i 1950. Farmasistudiet ble grunnlagt ved universitetets åpning i 1919 og var fundamentet av universitetets medisinske del. Universitetet har en stor internasjonal studentmasse, totalt på det engelskspråkelige fakultetet er 1008 studenter fra land som Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, USA, Canada, Frankrike, Italia, Portugal og Polen. Hovedvekten er fra USA og Canada. Det er ca. tjue til tredve nordmenn i hver klasse. Den resterende massen består av amerikanere, kanadiere og et lite utvalg svensker, italienere, polakker og franskmenn. Denne blandingen er enormt stimulerende både faglig og sosialt, og gir deg god innsikt i og forståelse av andre kulturer.

Universitetet ligger fordelt i forskjellige bygg, spredd litt ut i byen. Som regel er det greit å ta seg mellom byggene med trikk, sykkel, taxi eller på beina, men litt tid på å komme seg fra time til time bør medregnes. På skolen er det mye obligatorisk undervisning. Man bli som regel delt inn i mindre grupper i seminarer og labber der man jobber tettere med lærerne, både gjennom diskusjoner og rene foredrag. I lectures er man ofte hele klassen sammen, dette er frivillig og minner om norske forelesninger. Lærer-elevforholdet er forskjellig fra hva vi er vant med i Norge.

De tre første årene av medisinstudiet er i all hovedsak teoretiske. Det første året er tungt i form av en hard overgang fra rolig norsk studentmentalitet til et krevende internasjonalt pensum, man begynner å studere på engelsk, fagene er tørre og teoretiske, det er ny by, nye mennesker, nye forhold å bli kjent med, og polsk kultur er forskjellig fra norsk! Jo lenger opp i årene man kommer, desto bedre blir det. Når man kommer ut i praksis på sykehusene og begynner den virkelig relevante delen av studiene, skjønner man hvor kunnskapsrike og dyktige lærerne og legene man har er.

Studentmiljøet i Poznan er godt, man tar vare på hverandre, man blir hverandres venner og familie. Det sterke samholdet gjør forhåpentligvis overgangen mye lettere! Førsteklasse starter en måned før resten av studentmassen, da de har forkurs i kjemi, fysikk, biologi og polsk. Nye studenter mottar også en rough guide til Poznan på mail i god tid før de skal nedover, for å gi litt tips og triks om hvordan man skal sno seg rundt i vår by!

Poznan har et bredt tilbud av ting å gjøre på fritiden: shoppingen på et av mange store kjøpesentre, marathon og halvmarathon, treningssentrene med gode og billige tilbud og  universitetets svømmeklubb, ro-lag, tennisklubb, løpelag, snowboard-lag og badmintonlag.  Det finnes også bryterklubber, jiu-jitsu, ridning, sykling, klatring, kort sagt alt man kan ønske seg! I tillegg har Poznan et rikt kulturliv når det kommer til konserter, en livlig jazz-scene og nærhet til Berlin og Warszawa som ikke sjeldent har besøk av virkelige storheter!

Hilsen studiestedet og Nmf- Utland

Kontaktpersoner:

profilbilde
Lasse Hodne
profilbilde
Eskil Hagtvedt

Felles epost-adresse for studiestedet:

nmfpoznan@outlook.com