Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Poznan

Poznan er en polsk by med en vakker gamleby og rik historie. Byen har i overkant av 500.000 innbyggere og ligger sentralt i Europa, med god forbindelse til andre storbyer, som f.eks. Berlin, Warszawa, Praha og Budapest.
Poznan sentrum

Det er lett å ta seg både til og fra Poznan. Flyselskaper som Wizzair, Ryanair og SAS flyr til Poznan, og flyplassen ligger ca. femten minutter utenfor bysentrum. Flyforbindelse er direkte til Torp og Gardermoen, og med overgang til Kjevik, Bergen og Stavanger, noe som gjør det enkelt for studenter fra hele Norge å studere her.

Polen ligger prismessig en del lavere enn Norge, og man kan leve komfortabelt med støtten fra Lånekassen. Mange studenter har betalt arbeid i løpet av sommeren, det får man også en god del igjen for! Man kan velge å bo både billig og dyrt, alt ettersom man selv føler for. Selv om studenter er spredt over hele byen er det to boligkomplekser i Ulanska og Wojskowa veldig mange av studentene bor i og rundt. Dette er midt i smørøyet i forhold til universitetsbygg, og et trygt sted å bo!

I Poznan finnes både medisinstudenter, tannlegestudenter, og noen sjeldne økonomistudenter på utveksling. Dette gjør at det norske miljøet er stort og aktivitetene mange! Hvert år avholdes blant annet fadderhelg, quizkvelder, julebord, 17. maifeiring, russefest, innsamlingsaksjoner og avslutninger.

Poznan University of Medical Sciences (PUMS) ble offisielt stiftet i 1950. Farmasistudiet ble grunnlagt ved universitetets åpning i 1919 og var fundamentet av universitetets medisinske del. Universitetet har en stor internasjonal studentmasse, totalt på det engelskspråklige fakultetet er ca. 800 studenter fra land som Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, USA, Canada, Frankrike, Israel, England, Thailand, Taiwan og Polen. Denne blandingen er enormt stimulerende både faglig og sosialt, og gir deg god innsikt i og forståelse av andre kulturer. På det seksårige medisinstudiet er det ca. 20-30 nordmenn i hver klasse.

Prismessig lønner det seg å studere i Polen. Både bo - og leveutgifter er mye lavere enn i Norge, og man kommer seg lenger enn langt med et norsk studielån. For mange her nede er det gunstig å spare, mange benytter ekstra penger på BSU, reiser i ferier og natuligvis på transport hjem med fly når dette blir nødvendig. Hver sommer må man også ha fire ukers praksis, og siden dette kan være betalt, får man også en god del igjen her! Man kan velge å bo både billig og dyrt, alt ettersom man selv føler for. Selv om studenter er spredd over hele byen, er ulica Ulanska et boligkompleks veldig mange av studentene bor i og rundt. Dette er midt i smørøyet i forhold til universitetsbygg, og et trygt sted å bo!

Undervisningen foregår i forskjellige bygg, spredt rundt i byen. Som regel er det greit å ta seg mellom byggene med trikk, sykkel, taxi eller på beina, men litt tid på å komme seg fra time til time bør medregnes. Universitetet bygger stadig ut egne fasiliteter, f.eks. åpnet det i 2018 et nytt, moderne simuleringsbygg hvor casebasert undervisning kan foregå. På skolen er det mye obligatorisk undervisning. Man blir som regel delt inn i mindre grupper i seminarer og labber der man jobber tettere med lærerne, både gjennom diskusjoner og rene foredrag. Under forelesninger er man ofte hele klassen sammen. Lærer-elevforholdet er noe forskjellig fra hva vi er vant med i Norge, men de færreste har negative erfaringer med professorer og lærere.

De fleste Nordmenn studerer seksårig medisin (6MD), men en del går også tannlege (5DDS) og fireårig medisin (AdvMD). På det seksårige medisinstudiet er de tre første årene i hovedsak teoretiske år, dette tilsvarer de to første årene på fireårig medisin. På starten av studiet gjennomføres «orientation days» hvor man får nødvendig informasjon om byen og universitetet. Det første året er tungt i form av en hard overgang fra rolig norsk studentmentalitet til et krevende internasjonalt pensum, man begynner å studere på engelsk, fagene er tørre og teoretiske, det er ny by, nye mennesker, nye forhold å bli kjent med, og polsk kultur er forskjellig fra norsk. Jo lengre opp i årene man kommer, desto bedre blir det. Når man kommer ut i praksis på sykehusene og begynner den virkelig relevante delen av studiene, skjønner man hvor kunnskapsrike og dyktige lærerne og legene man har er.

Studentmiljøet i Poznan er godt, man tar vare på hverandre, man blir hverandres venner og familie. Det sterke samholdet gjør forhåpentligvis overgangen enklere. Nye studenter mottar også en rough guide til Poznan på mail i god tid før de skal nedover, for å gi litt tips og triks om hvordan man skal sno seg rundt i vår by.

Av fritidsaktiviteter har Poznan alt man kan forvente av en moderne storby. Rundt i byen finnes det idrettslag, aktivitetssentre og shoppingsentre, for å nevne noe. Universitetet har en rekke klubber drevet av studenter. Disse innebærer bl.a. fotball, badminton, yoga, svømming og lignende. Vi er sikre på at du vil finne fritidsaktiviteter som passer deg, og at du vil ha flere uforglemmelige år i Poznan.

Har du andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss på epost eller sosiale medier!

Kontaktpersoner:

Nils Fredrik Holmberg
Margarita Sildelid
Marte Pollestad
Eskil Hagtvedt

Felles epost-adresse for studiestedet:

nmfpoznan@outlook.com