Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Krakow

Det Jagiellonske universitetet i Kraków er Polens eldste universitet og et av de mest prestisjetunge universitetene i Europa. Det ble grunnlagt i 1364, og i 1994 ble det opprettet et engelskspråklig medisinstudium for utenlandsstudenter.

Studiet er i løpet av de senere årene blitt svært populært, og hvert år begynner ca. 55 norske studenter her. Per dags dato befinner det seg rundt 330 norske studenter fordelt på medisin- og tannlegestudiet.

CDKUndervisningen foregår på engelsk, og de fleste professorene, dessverre ikke alle, snakker dette godt. Det er i skrivende stund et 6 års studium i form av et 5+1 program. De to første årene er prekliniske, der man i sin helhet får innføring i teori og må tilbringe lange dager på lesesalen. Det er fra og med tredje året at man begynner med klinisk undervisning på sykehuset, i tillegg til teori. Det siste året av studiet er i all hovedsak klinisk undervisning, noe som skal tilsvare vår norske turnus.

I sjette semester starter man opp med litt klinisk undervisning, og det blir bare mer av dette utover de tre siste kliniske årene. Hver sommer er det obligatorisk fire ukers hospitering, hva som forventes hvert år varierer og du kan gjennomføre hospiteringen på norske sykehus, eller hvor enn du måtte ønske.

Park i gamlebyenDet er ca 80 studenter fra forskjellige land på hvert kull, dermed er det i alle fall ikke mer enn dette i hver forelesning, noe som gjør det lettere å ha kontakt med den enkelte foreleser. I tillegg til forelesninger har man lab og seminarer hvor klassen er delt opp i grupper fra 10-20 studenter, og enda mindre grupper i de senere kliniske fagene. Foruten en stor andel norske studenter, finnes det også studenter fra Malaysia, England, Australia, Canada og USA. Det Jagiellonske Universitet har også et 4-års program spesielt tilrettelagt for kanadiere og amerikanere. Her begynner det ca 30 medisinstudenter hvert år.

Kraków er en studentby av internasjonalt format med over 200 000 studenter. Byens sterke posisjon som studentby baseres på den høye kvaliteten og anseelsen som studiene her er kjent for. Den vakre byen med mye historie danner en flott ramme for en lærerik og innholdsrik studietid. Det er mange studenter i samme bås, mange som synes det er skummelt å flytte helt til Polen alene, og sammen blir man en stor familie som passer på hverandre.

Skolekontoret

School Office (Foto: Jan Stavenes).

Det er lett å komme seg til og fra Krakow. Det er nå direkte flyvninger med Ryanair mellom Torp og Krakow eller med Norwegian direkte fra Oslo/Bergen/Stavanger. Det er veldig mange norske og utenlandske turisteri Krakow, så fly fra Norge eller andre europeiske byer går så og si hver dag. Det er også verd å nevne at mange benytter seg av muligheten til å ta buss/tog og fly fra Krakow til nærliggende flotte storbyer slik som Wien, Budapest og Praha.

KirkeI Krakow står vi i en liten særstilling i forhold til andre studentbyer. Vi har som de fleste byer med mange norske studenter, vår egen ANSA Krakow, som blant annet arrangerer en fantastisk årlig tur til Zakopane og et storslått nyttårsball. Det som skiller oss ut er at vi også har Copernica, Krakows egne studentorganisasjon. De arrangerer alt fra 17.mai feiring til filmfestivalen "Copernicam", vår egen Oscar utdeling. Det finnes også uttallige studentlag i tennis, fotball, roing, poker, svømming og koret "Copernichoir".

Mariakirken på Rynek (Foto: Ng Ming Lee)
Å være student i Krakow er på mange måter helt fantastisk. Det er billig å bo og leve, dermed kan man for eksempel lett unne seg bedre middager ute på en av Krakows utallige restauranter, mange av dem anbefalt i Michelin guiden. For eksempel den Argentinske Pimiento, med fantastisk biff kjøtt og byens beste Irish coffee, Manzana med sin meksikanske meny (hvor du også får 10% rabatt med ditt Copernicard) eller et flust av hyggelige uterestauranter med tradisjonell polsk mat på byens markedsplass, Rynek. Her samles gjerne hele klassen til den etter hvert tradisjonsrike «post-exam beer in the sun». Det beste er at våren kommer tidlig til Krakow, og en temperatur på 25˚C i april er ikke uvanlig.

I Krakow finnes det noen for alle, det er 6 spennende og slitsomme, men uforglemmelige år!

Hilsen Nmf Utland og kontaktpersonene i Krakow

Gamle byen

Bciaadha

Kontaktpersoner Krakow