Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Gdansk

Har du bestemt deg for å søke medisin i utlandet til høsten? Vet du ikke helt hvilken by du skal velge? Vi gjør valget ditt litt enklere.

Gdansk er Polens sjette største by og ligger helt nord i landet. Byen hadde sin storhetstid under middelalderen og var en viktig handelsby under Hansatiden. Er du over middels interessert i historie er Gdansk en spennende by å bo i. Byen har vært sentral i mange store historiske begivenheter. Under andre verdenskrig ble Gamlebyen bombet til ruiner, men er i dag gjenoppbygd etter gamle tegninger og er vakrere enn noensinne.

Foto: static.lovetotravel.pl

Medical University of Gdansk (MUG) er et relativt nytt universitet for norske medisinstudenter. Per i dag er vi totalt ca. 200 norske medisinstudenter, hvor andelen norske studenter er størst i 1. og 2. årskull. Dette illustrerer en stadig økende popularitet blant norske studenter i valg av MUG som studiested. For øvrig er MUG svært beriket av våre gode naboer i øst, svenskene. Årsaken til dette er at søknadsprosessen til MUG tidligere har gått gjennom en svensk representant, mens den i dag også går gjennom en norsk representant.

Studieåret i Gdansk strekker seg fra 1. oktober til 1. juli. I løpet av sommerferien er det obligatorisk med 4 ukers praksis ved et helseforetak. Dette kan gjennomføres i Norge så vel som i Polen. De første årene ved universitetet er det mye teori som må pugges, mange prøver som må bestås og stressfaktoren kan være skyhøy. Fra tredjeåret og utover går det imidlertid over i mer praksis, og hverdagen blir litt lettere. I skolens nye system har de lagt om studieforløpet, og hele det siste året skal nå utelukkende bestå av praksis.

«The Ministry of Science and Higher Education» i Polen rangerte i 2019 MUG til det beste medisinske universitet i Polen. Universitetet fikk samme år offisielt status som et «Research University». MUG er det eneste medisinske universitetet, av totalt 10 universiteter, som fikk tildelt denne prestisjetunge tittelen. Internasjonalt samarbeid vektlegges, og MUG samarbeider med mer enn 50 universitet og forskningsgrupper verden over.

Universitetssykehuset ble bygget i 2012, med en nyåpnet indremedisinsk avdeling i 2019. Hovedsykehuset er et av de største i Polen og blant Europas mest moderne. Det er per dags dato omfattende oppussingsprosjekter på gang ved flere av de resterende fasilitetene. I 2018 ferdigstilte universitetet et nytt trenings- og aktivitetssenter for studenter. MUG er et fremadstormende universitet, med en helhetlig satsning hvor både faglig og materiell vekst vektlegges.

Gdansk er som alle andre polske byer når det gjelder prisnivå. Alt er billig. Det Gdansk kan tilby er koselige restauranter, opera, konserter, teater, kino, nattklubber og alt annet man forventer av en studieby. Så hva er det Gdansk har som ingen andre polske studiebyer kan skilte med? Jo, byen har en fantastisk strandlinje. Utover dette finnes det et aktivt studiemiljø, arrangert av både ANSA og Nmf.

Sist, men ikke minst, finnes det ingen polsk by som har så mange og gode flyforbindelser til Norge som Gdansk. Bor du i nærheten av Oslo, Trondheim, Haugesund, Ålesund, Kristiansand, Bergen eller Stavanger har alle disse byene rimelige direkteruter til Gdansk (noe vi studenter merker godt under sommerhalvåret da Gdansk invaderes av høylytte nordmenn).

Vi vil alle varmt anbefale Medical University of Gdansk som studiested for din medisinutdanning, og om du har noen spørsmål utover dette, ta gjerne kontakt med en av oss eller besøk skolens hjemmeside.

Kontaktpersoner:

May Linn Pedersen
Daniel Myrene
Kristian Grønås Handeland
Anders Aarnes
Kathrine Ødegaard
Martin Bergersen Kinstad
Alexander Ellingham

Felles epost-adresse for studiestedet: nmfgdansk@gmail.com