Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Gdansk

Har du bestemt deg for å søke medisin i utlandet til høsten? Vet du ikke helt hvilken by du skal velge? Vi gjør valget ditt litt enklere.

Gdansk er Polens sjette største by og ligger helt nord i Polen. Byen hadde sin storhetstid under middelalderen og var en viktig handelsby under Hansatiden. Er du over middels interessert i historie, er Gdansk en spennende by og bo i. Byen har vært sentral i mange store historiske begivenheter. Under andre verdenskrig ble Gamlebyen bombet til ruiner, men er i dag gjenoppbygd etter gamle tegninger og vakrere enn noensinne.

Per i dag er Gdansk som studiested en uoppdaget perle. Vi er kun 20 norske studenter fordelt over seks år, og en minoritet på English Division. Utover dette er studiet svært beriket med våre gode naboer i øst, nemlig svenskene. Årsaken til dette er at søknadsprosessen til Medical University of Gdansk tidligere har gått via en svensk representant. Mer informasjon om oppdatert søknadsprosess.

Foto: static.lovetotravel.pl

Studieåret i Gdansk strekker seg fra 1 oktober til 1 juli. I løpet av sommerferien er det obligatorisk med 4 ukers praksis ved et helseforetak. Dette kan gjennomføres i Norge så vel som i Polen. De første årene ved universitetet er det mye teori som må pugges, mange prøver som må bestås og stressfaktoren kan være skyhøy. Fra tredje året og utover går det imidlertid over i mer praksis, og hverdagen blir litt lettere. I skolens nye system har de lagt om studieforeløpet litt, og hele det siste året skal nå utelukkende bestå av praksis.

I Polen er Medical University of Gdansk et fremadstormende universitet som scorer meget høyt på nasjonale rankinger (les om ranking i polsk artikkel). Universitetssykehuset er helt nytt (2012), og det er per dags dato omfattende oppussingsprosjekter på gang ved flere av de resterende fasilitetene. Med andre ord har standarden ved universitetet en stadig stigende kurve.

Gdansk er som alle andre polske byer da det gjelder prisnivå. Alt er billig. Det Gdansk kan tilby er koselige restauranter, opera, konserter, teater, kino, nattklubber og alt annet man forventer av en studieby. Så hva er det Gdansk har som ingen andre polske studiebyer kan skilte med? Jo, byen har en fantastisk strandlinje. Utover dette finnes det et aktivt studiemiljø, for det meste i regi av MSF Utland, svenskenes svar på Nmf.

Sist, men ikke minst, det finnes ingen polsk by som har så mange og gode flyforbindelser til Norge som Gdansk. Bor du i nærheten av Oslo, Trondheim, Haugesund, Ålesund, Kristiansand, Bergen eller Stavanger har alle disse byene rimelige direkteruter til Gdansk (noe vi studenter merker godt under sommerhalvåret da Gdansk innvaderes av høylytte nordmenn).

Vi vil alle varmt anbefale Medical University of Gdansk som studiested for din medisinutdanning, og om du har noen spørsmål utover dette, ta gjerne kontakt med en av oss eller besøk skolens hjemmeside.

Hilsen kontaktpersonene i Gdansk

Kontaktpersoner:

Sondre Drangevåg
Daniel Myrene
Aleksander Seoane Nymoen
Alexander Ellingham

Felles epost-adresse for studiestedet:

nmfgdansk@gmail.com