Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Bydgoszcz/Toruń

Bilde av gamlebyen i Bydgoszcz

Bydgoszcz er den åttende største byen i Polen med nærmere 370.000 innbyggere. I følge en legende kommer navnet på byen fra frasen “be our guest” og byens våpenskjold symboliserer derfor gjestfrihet og varm velkomst. Kong Kazimierz den Store grunnla byen i 1346 og i dag er det kjent som Polen`s Venezia med sine fire store elver. Bydgoszcz-kanalen ble bygd mellom 1772 og 1775, og det forener elvene Vistula og Oder og dermed faktisk også Svartehavet og Nordsjøen. Få polske byer har flere parker og grøntområder enn Bydgoszcz, og mange av disse befinner seg midt i sentrum.

Byen ligger ganske sentralt i Polen. Det tar ca. tre timer med tog til Warszawa og 2 timer til byene Gdańsk og Poznań. Bydgoszcz har egen flyplass med omtrent daglige avganger til London og andre populære byer i Europa, i tillegg til innenlands ruter. Dessverre flyr ingen av flyselskapene direkte til Norge, Sverige eller Danmark. For å komme seg hit må man dermed enten mellomlande på Stansted i London eller fly til de overnevnte polske nabobyene og deretter ta tog/taxi til Bydgoszcz.

Mat og transport er generelt veldig billig i Polen sammenlignet med Norge, og lånekasse pengene rekker i massevis. Studenthybelen for de utenlandske studentene ligger utenfor sentrum, så de fleste elevene har i stedet valgt å leie leiligheter i sentrum. Det er forholdsvis lett å finne seg leilighet av norsk standard ettersom det er mange byggprosjekter på gang og byen er under stor utvikling. Prisene varierer, men det er ikke vanskelig å finne en leilighet til rundt 2000 kr/mnd, like i nærheten av universitetets hovedbygg som ligger i sentrum og fem minutter i fra gamlebyen. Universitetet planlegger nå også bygging av et nytt og velutstyrt studenthjem sentralt i byen; et godt alternativ for de kommende elevene.

Byen er viktig innen kultur og er godt kjent for sitt operabygg, konsertsaler og musikkfestivaler, så vel som ulike internasjonale sportsbegivenheter. Universitetet har også eget ro-lag, svømmeklubb, bordtennis- turnering og volleyball lag. Bydgoszcz er i løpet av den siste tiden blitt vert for “The International Film Festival of the Art of Cinematography CAMERIMAGE” noe som gleder filmelskere.

I oktober 2004 ble Collegium Medicum i Bydgoszcz slått sammen med Nicolaus Copernicus University (NCU) i Toruń og er i dag ett universitet med campus i begge byene med hovedsetet i Torun. Avstanden mellom byene er ca. 30 km, og byområdene vokser stadig mer sammen. Universitetet er i dag bedre kjent som NCU og er den største utdanningsinstitusjonen innen høyere utdanning i den nordlige delen av Polen.

Det engelskspråklige 6-års program i medisin ble satt i gang i 2009 Posthuset ved universitetetog har per dags dato ca. 80 studenter fordelt over tre kull. Det er kapasitet for 48 nye studenter til høstopptaket og vi vil dermed være over 100 norske, svenske, danske, spanske og amerikanske studenter til høsten. Majoriteten av studentene er norske og det skandinaviske samholdet er sterkt. Studentmiljøet er tett og inkluderende.

Det engelskspråklige programmet er basert på samme pensum og plan som for de polske studentene. Klassene blir delt inn i mindre grupper på 6- 12 personer i de fleste fag. Dette fører til at man har større mulighet til å få oppfølging og hjelp fra lærerne om det trengs. Å studere medisin er ikke noe dans på roser.  Man bør være klar over at mye av tiden går til studiet også når skoledagen er over. I de fleste fag har man småprøver og delprøver nesten hver uke, disse må bestås for å kunne ta eksamen eller avsluttende prøver. Alle timer er obligatoriske, dette inkluderer forelesninger.

Vi har en årlig «mixer» i starten av skoleåret der de nye elevene får sjansen til å bli kjent med de gamle. 17.mai feiringen er en stor begivenhet, i tillegg til noen fellesaktiviteter i regi av ANSA slik som Nyttårsball og Gokart turnering. Studentmiljøet er i økende vekst her i Bydgoszcz. Byen ligger sentralt i landet, og det er dermed lett for studentene og delta på arrangementer ved andre universiteter i Polen også.

Hilsen Kp Bydgoszcz og Nmf Utland.

Operabygget.

Kontaktpersoner:

Inusiya Vasanthan
Mads Bekkedal
Anne Kristine Sætran
Kinsi Ahmed
Kristine Rønning Bruenech
Tina Simonsen

Felles epost-adresse for studiestedet:

bydgoszcznmf@gmail.com