Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Białystok

Białystok er en by nord-øst i Polen, med ca. 300,000 innbyggere. I sentrum av byen ligger det medisinske fakultetet. Det har ca 2800 studenter, og 300 av disse går på såkalte English division. Mesteparten av de internasjonale studentene er norske og svenske, men det er også noen studenter fra USA, Canada, Island, Finland og Tyskland. Den enkleste måten å komme seg til Bialystok på er å fly til Warszawa og deretter videre med tog (ca. 2 1/2 time) til byen. Både Norwegian, SAS og Wizzair flyr til Warszawa, og man får til tider veldig billige billetter.

Białystok
På studiet kommer man inn i en klasse på omtrent 50 elever. Det som er veldig positivt med å studere i Białystok, er at universitetet virkelig ønsker at du skal komme deg igjennom studiet. Mange fag som for eksempel anatomi i 1.klasse har høy kvalitet, mens andre kanskje mindre viktige fag ligger på et lavere nivå.

Det må understrekes at det å studere i Polen er veldig annerledes enn å studere i Norge. Polen holder fremdeles på den gamle puggemetoden, og du må forvente å lese mye og jevnt i alle fag hele tiden. De fleste fag gir også prøver i alle timer, det vil si at du må være forberedt på det temaet du skal ha om før du har hatt undervisning om det. Enkelte fag gir uformelle testprøver, mens andre gir prøver som du må bestå. Dersom du ikke består, må du ta prøven opp igjen. Men på den positive siden, så er man godt forberedt til eksamen da man vet hva lærerne har fokusert på gjennom året. Det å studere i Polen er ikke nødvendigvis vanskeligere enn å studere i f.eks. Norge, men det krever innsats og arbeidsvilje, da en ofte har en svært stor arbeidsmengde man må forholde seg til.

Białystok er en by under stadig utvikling, og det har skjedd veldig mye de siste årene. Den har et lite, men koselig sentrum, med mange koselige caféer og restauranter. Flere nye kjøpesenter har kommet, og her finnes i tillegg til masse butikker; klatrevegg, kino, et helt nytt treningssenter. I tillegg blir Bialystok kalt Polens grønne lunge fordBiałystok

Białystok
i den har veldig mange parker og grønt-arealer. Her er det mange muligheter for jogging for den som liker det. I tillegg til mange bra treningssentre, kan man bli med på skolelag i fotball, basket, volleyball, svømming og innebandy. Det er også blitt opprettet grupper for folk som liker å danse og klatre.

Studielånet rekker langt når man er student i Polen, og sammenliknet med andre studiebyer i samme land er nok Bialystok en av de billigste byene å bo i. Det er mulig å få en fin leilighet i sentrum av byen for rundt 2000 kr i måneden!

Białystok har et aktivt ANSA styre, og her skjer det mye i løpet av året med blant annet Halloween feiring, julebord, 17.mai feiring, og den årlige Harry-cupen (fotballturnering med utkledning). I tillegg Białystok

Białystok
finnes ”tandem of languages”, som er et internasjonalt språkprogram hvor polske og internasjonale studenter lærer bort litt av sitt eget språk til hverandre. Det kan forresten være veldig greit å gjøre en liten innsats for å lære seg litt polsk, for det er relativt få som snakker godt engelsk i Bialystok. Det undervises i generell og medisinsk polsk de to første årene av studiet, men erfaringsmessig er det få som lærer seg så veldig mye polsk ved hjelp av dette. Det beste tipset er å bli kjent med polakker og snakke mye polsk. Dette vil også være en stor hjelp når man begynner å være på sykehuset i tredje året!

Hilsen studiestedet og Nmf- Utland

Mer informasjon om Białystok