Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Utland

Latvia

I Latvia finnes det norske medisinstudenter ved to universiteter som begge ligger i Riga, se nedenfor. Martin er vår kontaktperson i landet, og tar gjerne i mot spørsmål om medisinstudiet i Latvia. Ønsker du være kontaktperson i Latvia? Ta kontakt på kp@nmfutland.com

Riga - Stradins University Latvijas Universitate

Latvias hovedstad er med sine snaue 700.000 innbyggere en by på størrelse med Oslo. Den kan likevel oppleves som en mindre, mer oversiktlig by. Byen er bygd rundt elven Daugava som renner ut i Rigabukta i hjørnet av Østersjøen. Ved østbredden av Daugava ligger Rigas gamleby. Den er forholdsvis liten, men inneholder likevel det meste man trenger i det daglige, og er derfor et populært bosted for studenter. Med sin flotte arkitektur, sine mange gamle kirker og utallige restauranter og utesteder, er gamlebyen i tillegg veldig populær blant turister fra alle verdens hjørner, og det er for øvrig ikke skjelden man kan høre norske dialekter vel så ofte som latviske. Park

Park

Videre øst for gamlebyen ligger det mer moderne sentrum av Riga. Her er flere fine parkområder, den Nasjonale Opera, Nasjonalteateret, hoteller, restauranter, kaféer og butikker. Dette er også et populært område å bo.

Klimaet i Riga minner mye om norsk innlandsklima med kald, hvit vinter og varm, solrik sommer. Når våren kommer i mars- april er det ikke uvanlig at temperaturen plutselig stiger fra 15-20 minusgrader til 15-20 plussgrader på kort tid. Og med våren og varmen kommer også turistene sigende. Riga er en veldig populær turistby, så det går ikke lang tid før det yrer av liv i gatene, både av lokale og tilreisende. Men også på vinterstid er Riga et populært reisemål. I hele desember blir det bygd opp julemarked i gamlebyen hvor lokale og tilreisende håndverkere kommer og selger varene sine. Store markeder finner vi også ved midtsommer feiringen og ved høsttakkefesten.Riga

Riga

Man kan komme seg til Riga både med fly og båt. Fra Norge går det direkteruter til både Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen med flyselskapet Air Baltic, ofte til meget hyggelige priser. I tillegg har Norwegian ruter direkte til både Oslo, Bergen og Trondheim. Skulle man ønske og komme med bil, går det ferje til Stockholm.

 I Riga er det to universiteter som har medisinstudier på engelsk, det Latviske universitet (LU) og Riga Stradins University (RSU). I tillegg tilbyr begge universiteter flere studier, både innen helsefag og andre fagområder. Det er store likheter mellom LU og RSU i oppbygningen av studiet. Undertegnede studerer selv ved Riga Stradins University.

Ved RSU har det de siste årene skjedd en del endringer, for å få kliniske fag inn tidligere i studieløpet. De første to årene ligger hovedfokuset på basalfag som makro- og mikroanatomi, embryologi, fysiologi, molekylærbiologi og genetikk, cellebiologi og etter hvert mikrobiologi. Fjerde semester begynner patologi og patofysiologi, og blir en overgang til tredje året, der undervisningen stort sett flyttes fra universitetet til sykehusene. Tredje året består av innføringsemner i indremedisin og kirurgi, i tillegg til fullføring av patologiemnene og en innføring i radiologi. Videre blir studiehverdagen mer og mer klinisk basert.

Riga fra luften

Riga fra luften
Studentene blir delt inn i grupper, rundt 10 studenter i hver. Undervisningen består av forelesninger, felles for hele kullet, og lab/seminar for hver gruppe. Man kommer tett på lærerne, og får personlig oppfølging i alle fag. Man har 2-3 midtvegsprøver i hvert fag per semester. I starten blir man gjerne testet hver uke, men dette avtar etter 2. studieår.

De første studieårene lærer man latvisk. I hverdagen klarer man seg fint på engelsk, men latvisk er nyttig for pasientkommunikasjon utover i studiet. For de som måtte være interesserte, er det også muligheter for å lære seg russisk.

Eksamensformen varierer fra fag til fag. De to første årene har mange av fagene muntlig eksamen der man fra 30 til 60 minutter forberedelse med påfølgende muntlig eksaminasjon. I andre fag er det er det skriftlig eksamen, ofte i form av flervalgsspørsmål kombinert med skriftlige oppgaver. I noen fag er det også en praktisk del.

Når det innimellom travle studieuker dukker opp noen fridager, har Latvia mye forskjellig å by på. Selv om landet er flatt, er det rikt på skog og flotte naturopplevelser kun en buss- eller togtur fra Riga, og bare 20 minutter med tog unna, milevis med hvite, flotte strender. I tillegg er både Litauen og Estland kun en 4-5 timers kjøretur unna, og det er gode bussforbindelser til begge. Universitetet (RSU) arrangerer jevnlige turer til både Tallin og Vilnius, i tillegg til utflukter til forskjellige severdigheter i Latvia. I tillegg har de også arrangert turer til St. Petersburg. Det blir årlig arrangert “Åpen Scene” for internasjonale studenter, og markeringer av ulike asiatiske høytider. Skolen har ulike idrettslag, kor og folkedansgruppe som er åpne for både latviske og internasjonale studenter. ANSA arrangerer også events for studenter; velkomstfest, jevnlige pubquizer, julebord, 17. mai feiring, og sportsarrangementer.Campus

Campus

Levekostnadene i Riga er naturlig nok lavere enn i Norge. Derfor velger de fleste studenter å bo i sentrumsområdet. Selv om prisene er blant de dyreste i Riga, er det likevel billig, med priser ned i 200-300 euro per måned. Prisene på dagligvarer er også lave. Man kan handle dagligvarer på Rimi (Ja, de finnes i Riga!) for omtrent en tredjedel av i Norge, og med et utvalg som stort sett får norske butikker til å blekne. Om man vil betale litt mer kan man også handle på Stockmann, der utvalget er enda større også av importerte varer, deriblant norsk Gudbrandsdals ost. Andre varer som klær, elektronikk og lignende er også jevnt over noe billigere enn i Norge, men ikke i like stor grad som matvarer.

Alt i alt er Riga en veldig fin by å være student i, og du er hjertlig velkommen som ny student!

Ta gjerne kontakt med oss kontaktpersoner om du har spørsmål eller vil vite mer.

Hilsen fra Nmf´s kontaktpersoner i Riga

Mer informasjon