Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Medisinstudiet

Bli medisinstudent

Å studere medisin er spennende og utfordrende – og det er et yrkesvalg med mange muligheter.
Du lærer om kroppens oppbygning, hva som fører til sykdom og behandling av disse.
Hender som holder hverandre

Dagens medisin er spesialisert, og som medisinstudent vil du se avansert teknologi bli tatt i bruk for å redde liv. Du vil lære hvordan best mulig kommunisere med pasienter og kollegaer, og utføre praktiske prosedyrer. I tillegg får du muligheten til å engasjere deg i forskning eller kanskje reise på utveksling til et spennende land.

For å bli lege, må du gå det 6-årige profesjonsstudiet i medisin. Etter seks år får du autorisasjon som lege, og etter medisinstudiet kan du spesialisere deg innen mer spesifikke deler av medisinen.

Her kan du studere medisin i Norge

Fire universiteter i Norge tilbyr medisinstudium: Universitetet i Oslo , Universitet i Bergen, Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim og Universitetet i Tromsø. Universitetene organiserer studiene selv, derfor er det en del mindre forskjeller mellom studiebyene. Medisinstudiene i Norge holder høy kvalitet, og det kommer dyktige leger ut i andre enden. Alle medisinstudiene tilbyr forskerlinje (UiO, UiB, NTNU, UiT). Det er et program der man legger til ett ekstra år av utdanningen for å utvikle forskerkompetanse.

Opptak til medisinstudiene

Som ved annen høyere utdanning i Norge, søker man seg til medisinstudiet med vitnemålet fra videregående skole gjennom samordna opptak. Ved UiT er det kvoter som er forbeholdt noen søkere fra Nord-Norge og samiske søkere.

For å starte på medisinstudiet, kreves fagene kjemi 1 + 2, matematikk R1 (eller S1 + S2) og fysikk 1 fra videregående. Det kreves gode karakterer for å komme inn på alle de fire medisinstudiene.

Samordna opptak har oversikt over poenggrensenene fra tidligere år. For høstopptaket 2017, var poenggrensene slik:

NTNU

UiO

UiB

UiT

Primærkvote (førstegangsvitnemål)

60,8

60,2

58,8

Ordinærkvote

66,9

68,5

66,4

66,2

Håvard Ulsaker

Håvard Ulsaker er grunnutdanningsansvarlig i Nmf og tar i mot alle spørsmål som handler om medisinutdanningen.

havard.ulsaker@medisinstudent.no