Årsberetning 2023

Årsberetning for Norsk trygdemedisinsk forening (Ntmf) for styreåret 2022/23

Årsberetning for Norsk trygdemedisinsk forening (Ntmf) for styreåret 2022/23

Styret velges under årsmøtet. Inneværende styreår løper fra 23.3.22 – 21.03,23, dvs. fra siste årsmøte til neste årsmøte.
Medlemmer som har hatt tillitsverv i Ntmf inneværende styreår:

Medlemmer av styret er valgt for 2-årsperioder, gjeldende fra årsmøte til årsmøte i angitte årstall:

Karen Walseth Hara (leder): 2021 - 2023
Ingvild Damskog: 2020 - 2022
Stephane Christopher Mukkaden: 2021 – 2023
Astrid Thokle Hovden: 2022 - 2024
Hege Rebecca Jacobsen: 2022 - 2024
Leif Eskeland (varamedlem): 2022- 2023
Marit Valen (varamedlem): 2022 - 2024

Medlemmer av fagutvalget er valgt for 4-årsperioder, gjeldende fra årsmøte til årsmøte i angitte årstall:
Ole Grønli, 2021 - 2023
Lucretia Udding, 2022 - 2024
Agneta Iversen, 2020 - 2024
Hans Tore Heir, 2020 – 2024

Medlemmer av valgkomite er valgt for 2-årsperioder, gjeldende fra årsmøte til årsmøte i angitte årstall:
Harald Elvsåshagen, 2022-2023
Nina Thunold Reime, 2022 - 2024
Live Henriksen, 2022 - 2024

Revisor:
Andreas Grüner, 2022 - 2024

3.Medlemstall:
Ntmf har 144 medlemmer per 20.03.23. Vi ser en jevn økning i medlemsmassen. Styret arbeider for å rekruttere nye medlemmer blant både NAV legene og andre leger med interesse for faget trygdemedisin.

4. Arbeid i styre og fagutvalg
Fordeling av styreoppgaver inneværende styreår har vært som følger: Karen Walseth Hara er leder. Ingvild Damskog er nestleder. Hege Rebecca Jacobsen er sekretær.
Stephane Christopher Mukkaden er kasserer. Astrid Thokle Hovden er webredaktør og medlemskontakt. Marit Valen er kontaktperson for Ntmfs fagutviklingsfond og fagstipend. Ingvild Damskog er styrets kontaktpersoner mot digital møteplass.


Styret er fast representert i:
• Ntmfs fagetikkgruppe ved Ingvild Damskog.
• The European Union of Medicine in Assurance and Social Security (EUMASS) ved Karen Walseth Hara og Ingvild Damskog (vara)
• Nasjonalt samfunnsmedisinsk nettverk i regi av de fire universitetene som har medisinstudier (UNIO, NTNU, UNN og UIB). Styret er representert ved Karen Walseth Hara.
Det har inneværende styreår vært avholdt 8 styremøter. Det inkluderer det årlige fellesmøtet mellom styret, fagutvalget, fagetikkgruppen samt legene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet ble avholdt 6.februar. Det har i tillegg vært selvstendig aktivitet i fagetikkgruppen og fagutvalget (se egne punkt).
Styret jobber etter Ntmfs strategidokument (se hjemmesiden). De viktigste saker som det er jobbet med i inneværende år er som følger:


4a. Ntmf som organisasjon:
Hjemmesiden til Ntmf:
Nettsiden er, sammen med meldinger til medlemmer, foreningens hovedkanal for å formidle informasjon om foreningens virksomhet og annen aktuell informasjon fra fagfeltet trygdemedisin, både til medlemmene og omverden. Fortsatt gjenstår noe arbeid i forhold til å strukturere faner og innhold, og dette vil styret fortsette å jobbe med i året som kommer. Styret ser på det som viktig å ha en velfungerende hjemmeside. Medlemmer oppfordres til å tipse styret om saker som bør legges ut på hjemmesiden. Ta kontakt med webredaktør Astrid Thokle Hovden. Se lenke til hjemmesiden:
https://legeforeningen.no/foreningsledd/spesial/norsk-trygdemedisinsk-forening/


Kontakt med medlemmer
Styrets medlemskontakt er Astrid Thokle Hovden. Aktuell informasjon er sendt direkte til medlemmene via legeforeningens meldingstjeneste.


Trygdemedisinsk historie og jubileumsforedragene:
I anledning 50 årsjubileet for Lov om folketrygd i 2017 innledet Ntmf foredragsserien «Møter med trygdemedisinere i vår tid». Kjente norske trygdemedisinere inviteres til å ha et foredrag i tilslutning til årsmøtet. Oversikt over tidligere årsmøteforedrag:
• 2017: «Norsk Trygdemedisinsk Forening – en aktør i den norske velferdsstaten»
• ved Dag Brekke
• 2018: «Trygd eller arbeid? Et sosialmedisinsk perspektiv på sykefravær og uførhet”» ved John Gunnar Mæland
3
• 2019: «Veier til velferdsstaten - og andre veier» ved Steinar Westin
• I 2020 og 2021 ble det ikke avholdt fysiske årsmøter grunnet pandemi
• 2022: «Helsens mangfold: Helse som ressurs for likeverd i NAV-systemet» ved Hans Magnus Solli
Vi oppfordrer våre medlemmer til å reflektere over hvilke medlemmer som er historiebærerne i norsk trygdemedisin. Send gjerne forslag til hvem foreningen bør invitere til å holde fremtidige jubileumsforedrag til leder i styret.


4b. Forskning og fagutvikling:
Ntmfs fagutvalg:
Årsmøtekurset til Norsk Trygdemedisinsk Forening ble avhold 23.-24. mars 2022. Tema på kurset var blant annet konsekvenser av covid-19 pandemien, arbeidsrettet rehabilitering, fagetikk, unge og utenforskap, faktorer som påvirker arbeidsdeltakelse og jobbrelatert mestringstro. Kurset fikk svært gode tilbakemeldinger. I tillegg har fagutvalget vurdert stipend søknader. Fagutvalget legger ned mye arbeid i årsmøtekursene og foreningen er stolt over å kunne invitere til kurs som holder høy faglig standard.
Ntmfs fagetikkgruppe (FEG)


Den samlede fagetikk-gruppen består av selve arbeidsgruppen: Hans Magnus Solli (leder), Harald Elvsåshagen, Stine Hynne og Ingvild Damskog, og en referansegruppe med følgende medlemmer: Marit Hermansen, Njål Flem Mæland, Ragnhild Jordet og Rajinder Midha.


Arbeidsgruppa har hatt 5 møter i løpet av perioden. Den planla fagetikkbolken om funksjonsevnevurdering i årsmøtekurset 2023. Det har ikke vært noe møte med referansegruppa. Gruppa tok initiativ til en spørreundersøkelse om trygdemedisinsk fagutvikling og har bearbeidet de svarene som om inn. Trettisyv leger fullførte det trygdemedisinske NEL-kurset i løpet av 2022. Trettien studenter fullførte NELs gratiskurs i funksjonsevnevurdering i følge WHOs ICF. Fagetikkboka ble revidert og 2. utgave ble publisert digitalt i mars 2023. NEL-kurset skal revideres våren 2023.


Foreningens arbeid med utvikling av nettbaserte kurs koordineres av Harald Elvsåshagen.


Digital møteplass for trygdemedisinsk fagetikk
To digitale kveldsmøter ble arrangert i løpet av 2022. Begge var med psykiater Marte Jürgensen som foredragsholder. Det første handlet om hvordan leger i og utenfor NAV forholde seg til den polariserte debatten om CFS/ME, sett i lys av alle menneskers rett til deltagelse. Det andre handlet om sammensatte plager og selvbestemmelse. Arrangementskomiteen bestod av Shabrin Ali, Marit Valen, Ingvild Damskog og Hans Magnus Solli.


4
Ntmfs fagstipend:
Styret i Ntmf lyste i 2022 ut et fagstipend på inntil Kr 50.000. Etter innstilling fra fagutvalget fattet styret i Ntmf vedtak om at Kirstin Meintjes Efskind kunne tildeles inntil kr. 25.000 til dekning av utgifter i tilknytning til sitt prosjekt, som omhandler hvordan økonomiske insentiver motiverer fastleger i sitt arbeid med pasienter og trygdemedisinske oppgaver. Hun sammenligner dette mellom fastleger i Norge og i Skottland.


Informasjon om tildeling og nye utlysninger legges ut på hjemmesiden. Begrunnet søknad sendes styret Ntmf innen søknadsfristen 1. juni 2023. Midlene kan brukes til prosjektarbeid, studiereiser, utdanning og andre tiltak innenfor fondets formål. Fagutvalget vurderer og innstiller søknadene til styret.


Doktorgrader innen trygdemedisin
Foreningen ønsker å gratulere de av våre medlemmer som i løpet av året har disputert. Vi er ikke kjent med at noen har disputert i 2022. Styret ber om tilbakemelding hvis det er medlemmer som har disputert i løpet av det siste året eller snart skal disputere. Vi ønsker å sende en hilsen!
Doktorgradsavhandlinger innen trygdemedisin som er avlagt fra og med 2017 er lagt ut på hjemmesiden. https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/spesial/norsk-trygdemedisinsk-forening/Fagstoff/


4c. Politikk og samfunn
Styret avga høringssvar vedrørende forslag om å tillate at sykmelding kan gis etter e-konsultasjon og om pasientforløp for langvarig utmattelse inkludert CFS/ME. Foreningens høringsuttalelser kan søkes opp på legeforeningens eller helsedirektoratets hjemmesider.
Samfunnsaktuelle saker som foreningen har engasjert seg i sammen med NAV, legeforeningens øvrige ledd og/eller europeiske kolleger omtales under punkt 4d. Samarbeid.


4d. Samarbeid
Nasjonalt samarbeid:
Samarbeid med NAV:
Foreningen samarbeider med NAV gjennom et fast årlig samhandlingspunkt med legene i Arbeids- og velferdsdirektoratet samt annen kontakt som avtales gjennom året ved behov. Samarbeidet inkluderer samkjøring av fagutviklingsarbeid innen trygdemedisin.
Samarbeid med øvrige organisasjonsledd i legeforeningen:
Foreningen innledet i 2020 et samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin (NFA). Styret i NFA inviteres årlig inn i et av Ntmfs styremøter og kontakt utover dette knyttes til konkrete saker eller oppdrag. Målet er å samarbeide på områder som gjelder trygdemedisin. Hovedtema inneværende styreår har vært å diskutere hvordan vi kan opprettholde godt trygdemedisinsk samarbeid som er til støtte for fastlegene og som sikrer brukerne gode trygdemedisinske tjenester. NFA og Ntmf samarbeidet i 2021 om innspill til rapporten Informasjonsutveksling mellom NAV og fastleger // En gjennomgang av attester og erklæring som fastleger utsteder for Arbeids- og velferdsetaten. En rapport utarbeidet av Arbeids- og velferdsdirektoratet i samråd med Helsedirektoratet og på oppdrag fra A. Etter at arbeidet med revisjon av legeerklæringsskjemaet ble lagt på is utarbeidet NFA og Ntmf våren 2022 en felles anmodning til NAV om å gjenoppta det viktige arbeidet med revisjon av legeerklæringsskjemaet. Skjemaet i sin eksisterende form vurderes å være svært utdatert og uegnet til formålet.


Samarbeid med universitet og andre forsknings- og utdanningsinstitusjoner
Foreningen samarbeider med Programområde Arbeid og helse under samarbeidsavtalen mellom NAV, NTNU og Helse Midt-Norge. Vi samarbeidet om å arrangere Eumassrådet sitt møte i Trondheim i juni 2022. Ntmf deltar i fagutviklingsarbeidet knyttet til utvikling av samhandlingskonsultasjoner i pasientforløp ved langvarige og sammensatte smertetilstander.


Internasjonalt samarbeid innen trygdemedisin
European Union of Medicine in Assurance and Social Security (EUMASS)
Ntmf er medlem i den europeiske trygde-og forsikringslegeforeningen EUMASS. Ntmf bidrar med aktiv representasjon i:
• EUMASS rådet ved Karen Walseth Hara og Ingvild Damskog (vara). Rådet møtes tre ganger per år. Det første fysiske EUMASS fag- og rådsmøte etter pandemien ble avholdt i Trondheim 10. – 11. juni 2022. Dette var første gang rådet var samlet i Norge siden kongressen i Oslo i 2020. Karen Walseth Hara ledet organisasjonskomiteen og Ingvild Damskog var medarrangør i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet og NTNU ved Programområde Arbeid og helse. Flere medlemmer deltok og bidro i aktivitetene. For mer info om Trondheimsmøtet se side 30 – 32 i jubileumsboken i anledning 50 årsjubileet til EUMASS. Rådet var også samlet til EUMASS sitt 50 årsjubileum i september 2022 og til ordinært møte i London i mars 2023. Se jubileums boken for mer info om EUMASS sin aktivitet.
• EUMASS vitenskapelige komite ved Karen Walseth Hara. Komiteen har ansvar for faginnholdet under EUMASS kongressene som organiseres sammen med vertslandenes egen komite. Komiteens medlemmer bidrar i forskningsprosjekt og ved kartlegginger på forespørsel fra EUMASS styret. Aktuelle kartlegginger: Senfølger etter Covid og betydningen dette har for trygdeytelser og trygdemedisinsk arbeid i Europa. Dette presenteres i et eget mini-symposium under neste congress Impact of long-lasting effects of Covid-19 on social security. Expert opinion.
• EUMASS arbeidsgruppe for etikk. Ntmf deltar og bistår ved fagetiske spørsmål. Ingvild Damskog er hovedkontakt fra Norge. Det er utformet og vedtatt etiske retningslinjer for EUMASS: http://eumass.eu.transurl.nl/wp-content/uploads/2018/10/Guidelines-of-Conduct-for-Insurance-Physicians-1.pdf.

For tiden arbeider gruppen med etikk knyttet til bruk av kunstig intelligens og helsedata.
• EUMASS arbeidsgruppe om ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health). Ntmf deltar i arbeidet med å fremme og kartlegge bruk av ICF innen trygdemedisin. Det er utarbeidet et eget EUMASS kjernesett til bruk ved uførhetsvurderinger: THE EUMASS CORE SET IN SOCIAL INSURANCE. Karen Walseth Hara er hovedkontakt fra Norge.
Ntmf deltar gjennom EUMASS i et internasjonalt samarbeid om evidensbasert trygdemedisin i regi av Cochrane-samarbeidet. Se https://insuremed.cochrane.org
Medlemmer som ønsker å motta nyhetsbrev fra Cochrane Insurance medicine (CIM) kan abonnere via følgende lenke: Subscribe to our CIM newsletter
EUMASS-kongressen arrangeres hvert andre år. Informasjon legges ut på Ntmfs hjemmeside. Før hver kongress søker Ntmf legeforeningen om forhåndsgodkjenning av EUMASS-kongressen som tellende i forhold til spesialitetene allmennmedisin, arbeidsmedisin og samfunnsmedisin. Søknaden sendes så snart programmet til neste kongress offentliggjøres.
Neste kongress planlegges i Strasbourg 28. – 30. 2023 og Norge vil være representert med plenumsforelesning og flere abstrakt. Det er åpnet for påmelding til årets kongress med redusert kongressavgift ved påmelding innen 30. juni.
Kontakten med kollegaer over hele Europa er en viktig arena for utveksling av erfaringer fra praktisk arbeid, men også for å styrke det vitenskapelige grunnlaget i vårt virke som trygdemedisinere.
Nordisk-Nederlandsk samarbeid:
• Sverige: Läkarförbundets förening för försäkringsmedicin: Vår søsterorganisasjon i Sverige ledes av Gert Lindenger. Gert deltar med foredrag på årsmøtekurset 2023.
• Nederland: Styret har etablert samarbeid med våre nederlandske kolleger gjennom EUMASS representant Anette de Wind. Hun deltar med foredrag på årsmøtekurset 2023.
• Finland: Styret har etablert samarbeid med våre finske kolleger gjennom deres EUMASS representant Ari Kaukiainen. De kunne dessverre ikke delta på årsmøtekurset 2023


5.Økonomi:
Regnskapsåret 2022 ligner til en viss grad årene før pandemien.
Det var 77 påmeldte til det trygdemedisinske kurset i 2022.
Det er avsatt 50 000 til fagstipendet.
Per 31.12.22 er det kr 615 474 innestående på foreningens bankkonti mot 565 276 til samme tid i fjor. Norsk trygdemedisinsk forening må sies å ha en solid egenkapital.
Kontingent er kr 500. Det er ikke foretatt kontingentendring.

Ntmf opprettholder landsdekkende representasjon i styre, fagutvalg og arbeidsgrupper. Både utgiftene og reisekostnadene er budsjettert litt rausere for kommende styreår pga. den generelle prisøkning i landet, dette selv om de fleste av styremøtene vil holdes på Teams.


Trondheim 17.03.2023
For styret i Ntmf
Karen Walseth Hara, leder