Forskningsprisen 2019 til Anine L. Ottestad

De fleste svulster avgir kreftceller til blodet. At svulstene også lekker DNA er mindre kjent, men åpner for undersøkelse av kreftpasienter ved hjelp av en blodprøve. Sirkulerende DNA (ctDNA) vil kunne gi informasjon om blant annet nye mutasjoner, behandlingsrespons eller residiv. Ottestad har forsket på blodprøver fra pasienter med lungekreft.
Også pris for beste påskeegg, samt 2.premier ble utdelt.

Stipendiaten og molekylærbiologen Anine Larsen Ottestad fra NTNU i Trondheim fikk DNPs forskningspris for sin forskning på såkalt flytende vevsprøver fra pasienter med lungekreft.  Gruppen Ottestad er del av har sekvensert områder av 275 kreftrelevante gener i tumor-DNA og ctDNA fra 30 pasienter med stadium I-III lungekreft og sett på mutasjonsspekteret. Resultatene viste at det var lite overenstemmelse, med tumor-spesifikke mutasjoner i ctDNA hos bare halvparten av pasientene. Dette skyldes trolig biologiske forskjeller i tumor som man ikke kjenner til og/eller at metoden ikke var tilstrekkelig sensitiv. Foreløpig kan derfor ikke slike analyser erstatte biopsier fra svulsten.

I det videre arbeidet fremhevet Ottestad at et nært samarbeid mellom molekylærbiolog og patolog er nødvendig. Hele abstraktet kan leses i programheftet her.

Prisen for beste påskeegg gikk til Thomas Dahl Pedersen fra OUS/Radiumhospitalet.
Dahl Pedersen er LIS i patologi på 2.året og la fram en sjelden tumortype i nyren, et såkalt MTSCC. Kasus ligger digitalt og hele presentasjonen av påskeegg nr 4  finner du her. 
(Det tradisjonelle påskeegget var i år flatt, grunnet sen påske)

Også nest beste foredrag og egg ble kåret i år.
Sveinung Sørby fra UNN holdt et engasjert innlegg om screening og forebygging av livmorhalskreft hos kvinner yngre enn 40 år og anbefalte rescreening av negative celleprøver i denne gruppen.

 Pavla Sustova fra St.Olavs presenterte bruken av MAML2 rearrangeringsanalyse ved hjelp av  FISH og den diagnostiske nytten av dette, både som fritt foredrag og som påskeegg nr 7, som ble kåret som nest best. Også hennes presentasjoner er lagt ut her.

Vi gratulerer!

Bedømmelseskomiteen besto av Ulla Randen fra Ahus, Sverre Torp fra NTNU og Khalid Al-shibli fra Nordlanssykehuset.

Til slutt en takk til kurskomiteen for et vel gjennomført årsmøte, midt i Rosenborgs hjerte, på Lerkendal.  

 Kurskomiteen med Ann Helen Jamtøy, Anne Lise Villumsen, Ellen Veronika Vesterfjell, Marianne Brekke, Anne J Skjulsvik og Harald Aarset. Siste medlem Trond Viset var ikke tilstede da bildet ble tatt.