Reisebrev fra Linz

Patologikursene i Linz er populære. Marit Valla skriver reisebrev fra vårens kurs i gynekologisk patologi. Her sammen med kollega Elisabeth Lund fra St.Olavs og 75 % av kurskomiteen, med leder Farid Moinfar (ytterst til høyre) og Fattaneh A.Tavassoli og Anais Malpica fra venstre.
Valla reisebrev kurskomite linz 2018 kuttet

I juni i år deltok jeg på kurs i diagnostisk gynekologisk patologi i Linz, Østerrike. Leder for kurset er Professor Farid Moinfar, og i kurskomiteen har han fått med seg et stjernelag av dyktige gynpatologer: Fattaneh A. Tavassoli, Anais Malpica og Simona Stolnicu. Jeg har tidligere vært på tilsvarende kurs i mammapatologi. Begge kurs anbefales på det varmeste!  

Moinfar leder Vincent Academy of Pathology (VAP); opprettet i 2016, og lokalisert i Linz, en drøy times togtur unna Wien. VAP har som mål å utdanne, konsultere, og drive forskning i patologi. Av konsultasjonspreparater mottar de hovedsakelig mamma- og gynekologiske preparater.

Kurset gikk over tre dager, og mye av tiden gikk med til å vandre rundt i kurssalen på egen hånd for å se på snitt og stille diagnoser. Hver dag fikk vi tildelt snitt fra ca. 20 kasus, og etter at snittene var undersøkt i mikroskopet, ble de gjennomgått i plenum. Diskusjonen ble styrt av de fire kurslederne, med mange innspill fra salen. Det ble holdt noen få forelesninger, men undersøkelse av snitt og gjennomgang av disse var definitivt hovedfokus.

Studentaktiviserende undervisning er i vinden som aldri før på medisinstudiet ved NTNU, og inspirert av kursene i Linz tror jeg vi med fordel kunne gjort flere av våre egne patologikurs mer aktiviserende. På mammakurset jeg var på i Linz for noen år tilbake ble snittene levert ut digitalt på forhånd. Denne gangen fikk vi dem tilsendt etter kurset, med diagnoselisten vedlagt. Det var fint å komme hjem og se på snittene på nytt i ro og mak. Vha. det digitale programmet var det også mulig å ta bilder. Jeg fikk tillatelse fra kursleder til å bruke snittene i egen undervisning –en stor bonus! Alt i alt var det et meget godt kurs med stort læringsutbytte.  


Andre fornøyde norske deltakere: Fra venstre Hege Ulland Dirdal og Tonje Eidsnes fra SUS, Inger Solvang Talleraas fra Ahus og Anne-Jorunn Nesbakken fra OUS.

Det var kursdeltakere fra mange land; Belgia, Canada, USA, Pakistan, og New Zealand, for å nevne noen. Dermed var det gode muligheter for å høre litt om hvordan patologer i andre land jobber og tenker. Vi var to fra Trondheim som reiste sammen. For å redusere reiseutgiftene tok vi fly til Wien, og tog videre til Linz. Vi tok et tidlig fly, og brukte reisedagen til å se litt av hovedstaden. Bl.a. fikk vi tatt turen til Belvedere-Galleriet for å se flere av Gustav Klimts (1862-1918) kjente verk. Klimt er kjent for sine mange malerier av kvinner, og hans mest berømte bilde er det gullfargede maleriet «Kysset». Et besøk på galleriet anbefales alle kunstinteresserte! Nest siste kursdag (21.6) fikk vi to Trondheimsdamene (i anledning den internasjonale selfiedagen) tatt en selfie sammen med kurskomiteen. Man kan bli starstruck av mindre.     

Tusen takk til Den norske patologforening som sponset turen!

Hilsen Marit Valla