Den norske patologforening

Digitalisering i patologi - en undersøkelse blant medlemmer

01. desember 2018
Norge har som mål å bli et foregangsland innen digital patologi. I denne sammenheng er det interessant å vite hva patologene tenker. Hva er nødvendig for at digital patologi skal kunne implementeres og fungere i vår hverdag? Mastergradstudenter ved universitetet i Agder vil undersøke dette. Alle oppfordres til å svare innen fristen 11. desember.

God jul fra Helsedirektoratet!

27. november 2018
Leger under utdanning i patologi kan glede seg over nylig avgjørelse fra Helsedirektoratet: Spesialistkravet vedr. obduksjoner er redusert med øyeblikkelig virkning.

Formalin - fortsatt ingen over, ingen ved siden

22. november 2018
Formalin er patologenes viktigste fikseringsvæske. Stoffet er imidlertid ikke ufarlig. Høydose-eksponeringer i industrien gir økt risiko for kreft i luftveiene og muligvis leukemi, samtidig som stoffet er sterkt irriterende og allergent. En komite i EU har nylig publisert et forslag til Europaparlamentet om retningslinjer for regulering, der de konstaterer at eksponeringen i patologifaget er lav. Gode arbeidsrutiner og avtrekk gjør at eksponeringen ved patologiavdelingene ofte ligger lavere enn i kontorlokaler og boliger.

Patolog: Ekspert på diagnoser

21. november 2018
Den internasjonale patologidagen ble feiret 14.november. Ved OUS fikk publikum møte patologene og mikroskopene på alle de tre sykehusene: Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

De første kvinnelige leger med forskning i patologi

29. oktober 2018
Torsdag 1.november kl 18 lanseres boken om de første kvinnelige legene i Norge. To av disse utførte forskning innen patologi, begge med basis i datidens aktuelle problemstillinger: Marie Kjølseth med forskning på svangerskapsvarighet og Alexandra Ingier med forskning på skjørbuk. Lanseringen i Akersgata 47/49 er åpen for alle interesserte: https://www.facebook.com/events/167380857515484/

Med godteri på reagensglass

08. oktober 2018
Ledd i universitetenes forskningformidling er de årlige forskningsdagene i september, med info-torg over to dager (i år 21.-22.september) i mange byer. Forskningsgruppa "Liquid biopsies" i lungekreft ved NTNU deltok på en egen Forskernatt for ungdom i videregående, med perlekjeder som DNA-imitasjoner og mulighet til bl.a. å prøve bronkoskopi. Godteri på reagensglass (med fakta om kreft på etikettene) bidro også til godt besøk, forteller patologen Sissel Gyrid Fleim Wahl fra St.Olavs.

Bjørn Hagmar er død, 21. september

30. september 2018
En ruvende kollega er gått bort. Bjørn vil ikke bare huskes for sin forskning på HPV og sitt virke innen cytologien, men også for sitt vennlige vesen. Kollegaer ved OUS har skrevet minneord.

Europeisk samling i Bilbao

15. september 2018
Den 30. europeiske patologi-kongressen er over. Fra 8.-12.september deltok norske patologer i Bilbao, som må være blant europas flotteste byer.

Professorat i kombinert stilling ledig på Ahus

15. september 2018
Torill Sauer går snart av og universitetet er ute i god tid med utlysning av akademisk stilling, men med kort søknadsfrist. 1. oktober går fristen for å søke overlegestilling, kombinert med professorat eller førsteamanuensis i 60/40 % fordeling.

Side 1 av 4