Sommerhilsen med utfordringer

Pakkeforløp for kreft og ny obduksjonslov, men manglende ressurstilførsel, er noen av utfordringene som DNPs leder Ying Chen tar opp i sin sommerhilsen. Når økt aktivitet heller ikke gir mulighet for økt inntjening, med cytologi og histologi-takster som ikke har vært justert på årevis og obduksjonstakster som medfører rent tap, går vinningen ved å strekke seg langt for ikke å synliggjøre flaskehalsene, så og si opp i spinningen.

Avdelingene har få muligheter for å bedre situasjonen gjennom økt inntjening og utvidelse av staben, det være seg bioingeniører, kontorpersonell eller leger. I tillegg kommer at arbeidsmarkedet i Norden er støvsugd for ferdige spesialister. Ledige overlegestillinger står uten søkere flere steder. De fleste avdelingene i Norge satser på å utdanne egne patologer og mange har økt antall LIS-hjemler, men spesialisering tar tid. Dessverre synes Helsedirektoratets "fast track"-visjon lite egnet i et fag der diagnostiske mønstre må preges i hjernevinningene.

Mangel på spesialister har vært varslet. I legeforeningens policydokument fra 2009 ble det varslet  behov for økning på 60% innen 2017. Behovet bekreftes fra SSB i et nylig oppslag i Dagens Medisin. Det gjenstår å se hva som skjer med utdanningskapasiteten når stillingene i tillegg blir faste og presset for å komme gjennom på normert tid forsvinner.

Chen er bekymret for økt press på avdelingene på grunn av en økning av antall obduksjoner, slik man håper på  etter innføring av ny lov. På årsmøtet ble det fra LIS-siden hevdet at antallet i dag var så lite at det ville kunne forsinke utdanningen. Hvis ny lov får den ønskede effekt av bedre obduksjonsdekning, vil bekymringen til styreleder være ubegrunnet og lovendringen tvert i mot bidra til bedre progresjon.

Ying Chen skriver at vi må optimalisere logistikken og tenke nytt samt sikre dokumentasjon av manglende ressurser. Det er mye tid og penger å spare på for eksempel preanalytiske tiltak. Men også bedring av lab-logistikk krever nye investeringer! Det er derfor på høy tid at DNP tar tak i takstene og bidrar til at diagnostisk virksomhet skal kunne bære seg.

Brevet fra styreleder kan du laste ned til høyre.

God sommer ønskes også fra nettredaktøren!