Neste generasjons patologi

Molekylærpatologi og persontilpasset medisin sto i sentrum i Stavanger. Tema førte til diskusjon om økende pseudo-demokratisering av beslutningsprosesser (to ukers høringsfrist i juli), omlegging av grunnutdanningen versus kompetanseområder, tverrfaglig samarbeid og oppgavedeling samt patologen som prosess-spesialist. Det faglige innholdet bar preg av høyt nivå og stor faglig bredde.

At årsmøtedeltagerne fredag våknet opp til A-magasinets oppslag om nettopp persontilpasset medisin, med dokumentasjon av patologen Bodil Bjerkehagens diagnostiske rolle, viste diskusjonens aktualitet.
Lederen av Faggruppe Molekylærpatologi, Hege G Russnes, orienterte om prosessen rundt den HOD-bestilte utredningen "Persontilpasset medisin i helsetjenesten", der patologien opprinnelig  var utelatt, men der man i siste liten fikk forståelse for vesentlige endringer, Inger NIna Farstad som satt i arbeidsgruppen for kompetanse og utdanning i utredningen, la fram behovet for en vesentlig omlegging av spesialistutdanningen, og foreslo 6 mnd praktisk tjeneste med molekylært metodearbeid for alle og mulighet for en alternativ patologiutdanning til molekylærpatolog. Leonardo A. Meza-Zepeda demonstrerte bruken av persontilpasset diagnostikk og behandling i praksis, med sekvensering av tumorvev fra parafinblokker for å lete etter behandlingsresistens-mutasjoner og muligheten for overvåking av tumorresidiv gjennom påvisning av sirkulerende  tumor-DNA i perifert blod. Nedenunder Hege Russnes, Assia Bassarova, Inger Nina Farstad og Lars Helgeland i diskusjon om utdanningsbehov.

Hege Russnes, Assia Bassarova, Ingen Nina Farstad og Lars Helgeland i diskusjon om behov for molekylærpatologer.
      Bidragene deres kan du laste ned og studere selv her sammen med øvrige frie foredrag.

  For andre år på rad er første del av årsmøtet viet faggruppene, som orienterer om nytt innen sine ulike felt. Telling av Ki 67 er viktig, men kan gjøres av screenere, demonstrerte Lars Akslen fra faggruppe Mammapatologi. Ben Davidson fra faggruppe gynekologisk patologi gikk gjennom endringene i den nye WHO-boka fra 2014 og hadde problemer med flere av disse.

Ben Davidson

Perinatal og placentapatologi-gruppens leder Gitta Turowski har gjort et banearbeid for å forenkle placenta-patologi-rapporteringen og holder et etterlengtet kurs om dette i oktober. Disse og øvrige 5 faggruppers bidrag finner du her.

Hele ti påskeegg ble presentert, alle naturlig nok med morfologien i sentrum og et av dem med diagnostisk løsning takket være en av våre eldste histokjemiske fargemetoder, nemlig den såkalte Ziehl Neelsen-fargingen fra 1882! (Ziehl-Neelsen er en lett modifisert variant av fargingen for syrefaste staver, publisert av Paul Ehrlich 1.mai 1882 i Berlin, bare seks uker etter at han hadde hørt Kochs foredrag om tuberkellbasillene.) En av møtedeltagerne i salen kjente kasus og påpekte at det var denne spesialfargingen - og ikke mikrobiologisk dyrkning som førte til riktig diagnose. Presentasjonen av dette spennende kasus 4 og de øvrige ti eggene finner du her.

Et uvanlig godt organisert og delvis solformørket møte, under avdelingsoverlege Susanne Buhr Wildhagens rolige ledelse. Nedenunder med kollega og DNP-leder Ying Chen og nettredaktør G. Cecilie Alfsen under den fulltegnede festmiddagen.

 
Flere nyheter følger.