World Medical Association (WMA) er en internasjonal og uavhengig sammenslutning av legeforeninger, og representerer således leger over hele verden. WMA arbeider med legeetiske og forskningsetiske spørsmål.
Den norske legeforening har siden den første generalforsamlingen i WMA i september 1947 deltatt aktivt i foreningens arbeid. Den første norske legen som hadde verv i foreningen var tidligere redaktør av Tidsskriftet, Ole K. Harlem. Han var president fra 1970 – 71. Senere har flere sentrale tillitsvalgte hatt fremtredende verv i WMA.
WMA ble dannet på bakgrunn av enkelte legers misbruk av medisinsk kunnskap under 2. verdenskrig. Det var derfor naturlig at den første deklarasjonen som ble vedtatt i 1948, deklarasjonen av Genève, sier at "the health of my patient shall be my first consideration" , og videre "not use my medical knowledge to violate human rights and civil liberties, even under threat".
De to deklarasjonene som har fått mest internasjonalt gjennomslag, også utenom legekretser, er Tokyodeklarasjonen mot legers deltakelse i tortur og Helsinkideklarasjonen om biomedisinsk forskning på mennesker og Genèvedeklarasjonen om å gi pasientene medisinsk behandling i deres interesse.
Comité Permanent des Médecins Européens (CPME) ble dannet i 1959 av legeforeningene i de seks landene i EEC. Den norske legeforeningen ble først observatør og med EØS-avtalen fullt medlem fra 1994.
CPME engasjerer seg i en rekke spørsmål av betydning for legers yrkesutøvelse og arbeidsvilkår, så som for eksempel retten til helsehjelp i EU, mobilitet av leger i EU, arbeidstid, krav til yrkesutøvelse og rapportering.
CPME er en viktig høringsinstans for EU i helsespørsmål, men CPME tar også opp egne saker som angår medlemsorganisasjonene innenfor områder som e-helse, tobakk, alkohol, etikk og utdanning.
Legeforeningen er en aktiv bidragsyter til CPME.
European Union of Medical Specialists (UEMS) er en paraplyorganisasjon for de fagmedisinske foreningene som arbeider med fagutvikling og harmonisering av spesialistutdanningen på europeisk nivå.
Representanter for de fagmedisinske foreningene i Legeforeningen deltar i arbeidet i de respektive sections and boards under UEMS, mange aktivt og i sentrale roller. Utveksling av faglige standpunkter og syn på kvalitetskrav bringes inn i justering og forbedring av norske spesialistregler via de fagmedisinske foreningene og spesialitetskomiteene.
Overlegeforeningen, Allmennlegeforeningen og Yngre legers foreningen deltar i tilsvarende foreninger på europeisk nivå. Overlegeforeningen er medlem av AEMH (European Association of Senior Hospital) Physicians, Allmennlegeforeningen av UEMO (European Union of General Practitioners) og Yngre legers forening av EJD (European Junior Doctors).
Council of Science Editors (CSE) er en internasjonal organisasjon for alle som jobber med vitenskapelig publisering, hovedsakelig innen naturfagene. CSE tilbyr nettverk, kunnskapsutveksling og kompetanseheving, og en rekke ressurser for best practice innen vitenskapelig publisering. Gjennom året drives CSE av en rekke underkomiteer. Det arrangeres et årlig møte for hele CSE og i tillegg månedlige (telefon) møter for alle underkomiteene.
Merete Holtermann, redaksjonssjef i Tidsskriftet, har vært engasjert i CSE siden 2014. I 2017/2018 er hun co-chair for CSE Membership Committee og medlem av CSE Program Committee.
Hva synes du om denne siden? Gi oss tilbakemelding